Afvallen met hardlopen

Afvallen met hardlopen

Je kent het wel, je komt terug van vakantie en je voelt aan je lijf dat het minder in balans is dan ervoor. Eenmaal thuis check je toch een keer de weegschaal. (Je wilt immers weten of er gewicht is bijgekomen) Ja hoor… de uitkomst is niet zoals je had gehoopt. Vol goede moed besluit je om het sporten weer op te pakken, zodanig dat lichaam en geest weer in topconditie raken. 

Is hardlopen dan een sport wat kan bijdragen aan het afnemen van een hoger vetpercentage?

Ja, dat doet het zeker! 

Let wel, je lijf heeft uiteraard wel een percentage vet nodig want dit is ook een belangrijke brandstof voor het lichaam. Naarmate je meer vet tot je neemt dan nodig is, dan ontstaat er dus overgewicht. 

Vetten die je gezondheid beïnvloeden – die je lichaam niet kwijt kan – worden opgeslagen in de vetcellen direct onder je huid. Ook wel onderhuids vetweefsel genoemd. 

Deze vetten worden in grote mate aangesproken door inspanningen met een lage tot matige intensiteit. 

Vetverbranding treedt dus op in situaties waarin de belasting intensiteit – en dus de snelheid waarmee energie geleverd moet worden – gering is en wanneer glycogeenvoorraden – lees koolhydraten – in de spieren en lever uitgeput raken.

Inspanningen langer dan 10 minuten worden vooral van energie voorzien uit aerobe processen, de verbranding van glycogeen, en na ca. 45-60 min. een toenemend aandeel van de vetverbranding.

Tussen getrainde en ongetrainde lopers bestaan echter wel verschillen. Ongetrainde lopers hebben onder andere minder glycogeenvoorraad, hierdoor wordt de stofwisselingreacties al bij een lagere belasting bereikt.  

Vet is een brandstof –  1g vet levert 9 kcal.

Een gevarieerde en uitgebalanceerde voeding is een van de voorwaarden voor een gezond leven.